Hold onto life's special memories

Inte lätt...
Porträttfotografering med två hästar är inte det lättaste...





Ni kommer att få de bra bilderna från detta tillfälle någon dag också ;)
Helgens outfit


Tove:
Hjälm: Lamicell
Kavaj: CRW Exclusive
Handskar: Roeckl
Ridbyxor: CRW
Ridstövlar: Bocaj
Havanna:
Träns: Ihopplock Hööks/Treadstone
Schabrak: Gold Medal
Benskydd: Equi-Guard
Boots: Hööks

Var det en fin kombination på Havanna?
Havanna 24/10-14
Havanna har skrittats i två dagar nu då hon känts lite matt. Idag red jag ett lättare pass i ridhuset där jag jobbade med att ha henne i en rund form. Jag red mycket övergångar och tempoväxlingar där hon skulle behålla den där runda formen. Det gick faktiskt jättebra och hon kändes eftergiven, mjuk och trevlig. Jag red utan stigbyglar för att verkligen komma ned i sadeln.
Imorgon ska vi skutta lite på kvällen och på söndag blir det troligen uteritt :)

Havannas favoritplats i regnrusket - under bron ;)
Svar på fråga
Godmorgon!
Jag fick en fråga angående videon jag la upp på Amoure igår som jag tänkte svara på här :)
Frågan var varför jag inte rättade galoppen och för mig har den frågan ett ganska enkelt svar - för att behålla bjudningen! Amoure var otroligt valpig som 4-åring och hade svårt för bjudningen i hoppningen, jag och mina tränare var helt överens om att det för honom räckte att faktiskt hoppa hindrena i galopp i början. Att hoppa alla hinder i rätt galopp fick komma senare.
På en unghäst, speciellt en som har lite svårt med bjudningen, är det viktigt att låta dem galoppera. Fattar jag galopp och hästen fattar fel ska jag inte bryta av på en gång, istället ska jag galoppera på en sträcka och därefter bryta av för att rätta.
Hoppas att det var ett bra svar på frågan, ni som följt Amoures utveckling vet ju att han fick bjudningen så det räckte och blev över bara ett halvår senare ;) Något rätt gjorde vi nog...

Amoure skrittar av på sin första Pay and Jump :)
December 2011
December 2011 var en rätt grå och trist månad. Lerigt och helt utan snö. Amoure fick börja galoppjobba mer ute för att förbättra konditionen. Han var ganska busig vid uteritter, hoppade lite fram och tillbaka och tyckte att det var väldigt roligt. Positiv och glad vad han absolut, och det var alltid roligt att rida.



Vi började även delta mer seriöst på hoppträningarna, när vi kunde börja hoppa lite mer hinder i följd, och det gick helt klart framåt varje träning. Det var lite svårt med galoppen och bjudningen ibland, men det jobbade vi vidare på. Vi tränade mest på hemmaplan, men planerade in att åka iväg och hoppträna.
Bromma RK bilder





Bromma RK 19/10-14
I första klassen, 95 cm, kändes grundomgången helt okej. Jag fick känslan av att Havanna drog mig lite ur sadeln, utan att egentligen vara stark. Hon blev snarare lite springig och orkade inte riktigt hålla ihop. I omhoppningen fick vi två nedslag, men vi är i alla fall på rätt väg.
I andra klassen, 105 cm, red jag avd. b eftersom att vi annars skulle behöva vänta ytterligare två-tre timmar. Tio centimeter högre än vi hoppat tidigare så jag var lite nervös. Jag har en tendens att tycka att hindrena blir väldigt höga när de börjar närma sig 110-120 cm, och så var det ju. Det kändes högt.
Framhoppningen gick sådär, vi fick inte riktigt rätt förutsättningar då funktionärerna tydligen inte fick höja hindrena förrän det var fem minuter innan jag skulle starta (jag var först). Så lite halvdan känsla därifrån, men inne på banan släppte allt efter första hindret. Ridningen blev bättre i denna klass, även om jag tycker att hon tenderade att springa även här, fick in rätt antal galoppsprång, hade planerat in ett mindre där det var oxer som insprång, och överlevde kombinationen. Fick ett pet på bananas lägsta räcke, jag borde ha suttit kvar och väntat lite längre. Is i magen, Tove, is i magen...
Nästa tävling har vi bestämt att det blir avdelning B i två klasser, 105 och 110 cm. Blir nog bra.
November 2011
November 2011 började vi miljöträna Amoure, vi åkte till olika ställen och red ut, tränade i nya ridhus och åkte också på vår första lilla "tävling". Det var i Täby där de hade en 20 cm Clear Round för ridskoleponnysarna - perfekt för Amoure som precis börjat hoppa lite lättare banor på låg höjd.
Han tyckte förstås att det var lite läskigt, särskilt när barnen sprang på läktaren. Men hoppade gjorde han snällt, om än något tveksamt. Det var i alla fall väldigt roligt att komma iväg.



Dagens outfit
Idag är vi på Bromma Ridlubb och ska starta två hoppklasser. Så här kommer vi se ut:

Utöver detta är det brunt läder och bruna skydd som gäller :)
20 % rabatt
Idag hade Hööks i Upplands Väsby 20-års jubilieum och därmed 20 % på hela sortimentet. Köpte lite saker som jag var i behov av.

Två schabrak, ny hoppgjord, mineraler och ett 200 g innetäcke :)
Två dagar med uteritter
Igår och idag red jag ut på Havanna.
Igår red vi bara en kort runda, mest för att hon skulle få sträcka på benen efter två dagar med träningar. Hon var ganska spänd och tittig, men det släppte lite på hemvägen.
Idag började det ungefär likadant, hon kändes rätt spänd och tyckte det mesta var ganska läskigt. När vi kommit en bit började hon slappna av allt mer och jag kunde arbeta henne på ett okomplicerat sätt i trav och galopp. Lät henne både sträcka ut lite samt jobbade henne lite samlande. Jättenöjd med henne :)

Bra dressyrträning
Igår red jag bästa dressyrträningen hittills på Havanna. Vilken ambitiös häst!
Vi jobbade vidare med avbrott från galopp, samlad galopp och bärighet. Att hon är ett sto borde kanske innebära att man får en protest ibland, men hon har aldrig protesterat. Hon vill göra rätt, och hon gör det med så stor glädje.
Jobbade mest på volten med spårningen och där jag verkligen ska ha henne i ramen. När jag rider bra så går hon verkligen otroligt bra. Det gäller att jag hittar det där läget när hon är rund i formen, höjer ryggen och skjuter på med bak och det gör jag snabbare och snabbare varje ridpass. Det blir nog bra detta :)

Blir en bild på Amoure eftersom att de bilder jag har på Havanna börjar blir lite tjatiga. Ska försöka få lite nya samt lite filmat i helgen :)
Ser ni skillnad?
Tänkte visa upp lite skillnad i hoppningen på Havanna. Framförallt handlar det om att jag har hittat knapparna och att kommunikationen fungerar mycket bättre, sedan har vi förstås jobbat massor med lydnad :)
Här är första tävlingen i Botkyrka, hopprovet i H90. Här fick jag inte riktigt ridningen att stämma, vissa språng blev jättebra men hon drog tyvärr iväg lite för mycket efter hindrena. Jag hade helt enkelt inte hittat hur jag skulle rida henne.
Här är filmen från andra klassen i Sollentuna. Jag väljer att visa denna då jag tycker att den visar mer utveckling än den från första klassen, då jag där verkligen red jättelugnt och jättenoga. Här höll jag ett lite högre tempo men hon lyssnade ändå ganska bra. Lite typiskt att jag inte riktigt fick igenom förhållningen till hinder nr 8 men samtidigt så ser jag ändå en utveckling.
Vad tycker ni, ser ni någon skillnad?
Omkullridning och felfri 110-bana.
Ja, så kan man sammanfatta gårdagens hoppträning. Mer om det senare...
Vi började med att rida fram i trav, över bommar, med skänkelvikningsr och övergångar. Därefter samma arbete i galopp men med förvänd galopp istället för skänkelvikningar.
Vi hoppade därefter lite olika linjer, på banan fanns två räcken, en studsserie och en oxer samt två sockerbitshinder i ett hörn.
När vi skulle hoppa oxern, som stod på medellinjen, på en åtta så halkade Havanna och vi gick omkull. Jag tyckte inte att det var särskilt dramatiskt, det gick ganska fort och varken jag eller Havanna hann blinka innan vi var uppe på fötter igen. Hon var inte det minsta skärrad så jag satt upp igen och fortsatte, helt utan problem.
Vi avslutade träningen med en bana på 110 cm och hon var precis som jag vill ha henne - lugn men positiv, framåt men ridbar. Precis den känslan jag vill ha. Och jag hittade verkligen hur jag ska rida henne. Jättekul verkligen, och Lena sa att det den bästa rundan vi gjort - och jag håller med.
Abetone JH Collection


Jag fastnade verkligen för det här pullartränset när jag såg det på bild. JAG VILL HA.
Det är enkelt och stilrent, precis som jag vill ha det. För några år sedan fick jag leta i tio olika ridsportaffärer (utan att överdriva) för att hitta ett pullarträns utan strasstenar och clincher.
Jag har en fin pullarnosgrimma jag använder på Havanna just nu, men den är Amoures gamla och helt ofodrad. Det här tränset har tjockt foder både i nosgrimma och nacke. Eftersom att Havanna lätt får skav i ansiktet är det också perfekt att "ringarna" på nosgrimman är lite skyddade. Kostar dock 829 :- vilket jag tycker känns lite saftigt...


Oktober 2011
Oktober 2011 var månaden då vi började mer på riktigt.



Vi red ut, trimmade dressyr och började även hoppa lite. Amoure tyckte att det var lite konstigt det där med hinder, särskilt om bommarna låg på marken. Men vi provade på att hoppa lite hinder i följd med draghjälp och det gick över förväntan, även om 20 cm-hinder ibland resulterade i 1 meters språng. Kanske skulle det kunna bli en hopponny av den lurviga connemaran...
Kärt återseende
Igår var jag och red på Amoure, min saknade lilla ponny!
Han har det verkligen superbra hos sin nya familj, de skämmer bort honom och man märker verkligen hur mycket de tycker om honom. För mig känns det väldigt bra.
De bor inte särskilt långt bort, bara 20 minuter med bil, så tanken är att jag ska hjälpa till lite då och då.
Det var i alla fall jätteroligt att sitta på hans rygg igen, och jag har saknat honom. Jag red honom en stund i ridhuset där jag jobbade med att han skulle ta ett stöd längre fram på bettet för att få upp ryggen, det tog en liten stund men annars kändes han jättemjuk och fin. Han lever livet som en liten prins i sitt nya stall, och det passar ju honom perfekt :)

Ren och skär lycka att få sitta på hans rygg :)
Eskadron 2014

Havanna vecka 41
Tiden bara flyger iväg så här kommer en sammanfattning av föregående vecka...
I måndags så vilade hon. Tanken är att måndagar ska vara hennes lugna dag, åtminstone som det ser ut just nu.
I tisdags red vi ut och backtränade. Havanna var pigg och glad och börjar ta för sig allt mer även på uteritter - härligt!
I onsdags var jag på Stora Wäsby och hade turen att få lite privatlektion för Lena. Jobbade mycket med att hålla ihop henne i galoppen och att hon verkligen skulle vänta, red en lydnadsbana med mycket volter och liknande. Både jag och Lena blev nog ganska förvånade när jag, från att Havanna drog iväg på 4 språng mellan två hinder, fick in 8 språng, haha. Väldigt bra träning för oss i alla fall.
I torsdags trimmade vi dressyr för Lisa, där vi jobbade mycket med övergångar, främst mellan trav och galopp där fokus låg på att få Havanna att ta mer vikt på bakbenen. Det blev jättebra efter en stund och vi fick några riktigt bra avbrott från galopp.
Fredag och lördag gick hon lite lugnare pass, fredag på grusvägarna och lördag i ridhuset. Igår gick hon också i ridhuset.
Den här veckan fortsätter vi att träna på, tävling på söndag :)

Havannas bettsituation
Det svåraste med Havanna är hennes bett. I dressyren är det inga som helst problem att rida på vanligt tränsbett, inte heller när jag rider ut, i markarbetet eller när man hoppar låga hinder.
I banhoppningen är det svårt, eftersom att hon ibland är väldigt känslig och ibland bara ångar på. Hon tycker att det är otroligt kul att hoppa och jag har aldrig varit med om en häst som suger så mycket mot hinder som hon gör. Hon vill verkligen hoppa, och det är just det som gör det så svårt. I vissa lägen blir hon riktigt stark, och accelererar gärna. Jag tror att detta kommer bli bättre ju starkare hon blir i kroppen, men än så länge är det ibland svårt för mig att ha kontroll.

I dagsläget hopptränar jag henne på ett tredelat babypelham. För det mesta fungerar det bra, men när vi hoppar bana blir det ibland svårt när hon vet vad hon ska hoppa för hinder. Jag måste hela tiden föregå henne och försöka få henne att tro att vi inte ska hoppa.
Innan jag köpte henne gick hon på ett kombinationsbett med ganska långa skänklar. Det har jag använt lite grann, eftersom att det är det hon är van vid. Däremot blir hon nästan för lydig och det är väldigt svårt att svänga med detta då skänklarna sitter ihop. I Sollentuna red jag på ett vanligt pelham och det tycker jag fungerade bra. De hopptränare jag ridit för tycker att jag ska prova mig fram tills jag hittar det optimala för oss som ekipage. Än så länge har jag nog inte riktigt gjort det, men jag tror också att det blir lättare när jag hittat henne mer samt när hon är starkare i kroppen och bär sig mer själv.
Det blir nog bra så småningom.

Målet är ju självklart vanligt tränsbett i samtliga discipliner.
Täcken till vintern
Jag har faktiskt lyckats plocka ihop en alldeles utmärkt samling av utetäcken till Havanna. Den består av två regntäcken, det ena ofodrat och det andra med tunt fleecefoder, ett 200 g täcke, ett 200 g täcke med hals och ett 400 g vintertäcke. 200 g täckena var egentligen Amoure's men de var alldeles för stora på honom, och satt perfekt på Havanna. Ibland har man tur.
Det jag däremot inte har är innetäcken. Jag har ett svettäcke samt ett fleecetäcke som hon fick ärva från Amoure. Nu börjar vi ju dock gå mot mörkare och kallare tider och snart blir det nog dags att ha innetäcke på henne. En del har redan börjat täcka sina hästar nattetid men jag tycker fortfarande att det är rätt varmt i stallet och försöker att sätta på täcke så sent som möjligt.
Jag har tänkt köpa ett lite lagom tjockt innetäcke, och ett riktigt tjockt till om det blir riktigt kallt ute.
Det skulle vara perfekt med ett täcke på cirka 150 g och ett på 250-300 g. Får väl se vad jag hittar :)


Det lutar mot dessa två täcken, det till vänster har 200 g fyllning och det till höger har 280 g.


Dessa täcken är också fina. Det till vänster har 150 g fyllning och det till höger, från Horseware, har 200 g fyllning.
Hoppas att Hööks har rabatt på täcken snart ;)
Ryttarmotion - viktigt för att vara på topp
Vi ryttare är nog alla eniga om att hästarna ska ha toppkondtion, så bra muskler och möjligt och vara mjuka och rörliga i sina kroppar. Eller hur?
Att vi ryttare tyvärr ofta sätter oss själva i andra hand är ingen nyhet - hästarna går ofta före och deras träning går definitivt före vår egen. Ridning är absolut bra träning, men vill man tillhöra den absoluta eliten och kämpa sig upp på prispallen på tävlingar så tror jag verkligen att även ryttaren måste vara i bra kondition.
Att vi ryttare tyvärr ofta sätter oss själva i andra hand är ingen nyhet - hästarna går ofta före och deras träning går definitivt före vår egen. Ridning är absolut bra träning, men vill man tillhöra den absoluta eliten och kämpa sig upp på prispallen på tävlingar så tror jag verkligen att även ryttaren måste vara i bra kondition.
De flesta proffsryttarna rider upp till tio hästar varje dag, detta ger förstås en mycket god grundkondition. Om man lägger på löpträning ett par gånger i veckan får man genast mycket bättre ork. Som fälttävlansryttare tror jag att det är extra viktigt att ha bra kondition, eftersom att man då ska ha ork att rida tre grenar samma dag och behålla fokus genom hela tävlingen.
Jag har jobbat heltid hela sommaren, ett jobb som innebär att stå och gå mycket på hårt golv. Tyvärr satte sig detta i mina fötter och jag fick en inflammation i senan under båda fötter. Efter mycket medicin, behandlingar och formgjutna sulor kan jag nu börja träna igen. Det gör ont, men det går. Igår körde jag både core och spinning på gymmet och det var underbart att vara igång igen. Har bara kört lite kortare pass och löpning hittills.
Jag vill verkligen att jag också ska vara i god form - bra kondition och god bålstyrka är det jag fokuserar mest på. Jag varvar mina pass med kondition, ben och bål. Bra kondition för att orka, benmuskler för att kunna ha stadiga skänklar, stå stadigt i terrängen, och bra bålmuskler för att sitta stadigt i sadeln och kunna sitta emot med magen. Rätt sits helt enkelt.
Jag tror egentligen att det räcker att komplettera ridningen med exempelvis längre promenader och lättare styrketräning hemma, att röra på sig på något annat sätt än bara genom ridningen ger faktiskt resultat i ridningen.

September 2011

September 2011 var månaden då Amoure och jag började vår resa på riktigt. Det var då vi börja lära känna varandra. Vi hann med ett par dressyrträningar och började även rida över lite bommar och sockerbitar. Sockerbitarna tyckte Amoure var riktigt farliga i början, så de fick vi träna på en del.
Utöver det så red jag ut på honom så mycket som möjligt, eftersom att jag tror att det ger hästarna ett bra självförtroende. På uteritter var han snäll men lite busig - men glädje ska en ungponny ha gott om!
I slutet av månaden åkte jag utomlands så då fick Amoure en halv veckas vila, välförtjänt!


Vecka 41
Måndag: Promenad
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: Dressyrträning
Fredag: Uteritt
Lördag: Osäkert, troligen uteritt
Söndag: Medryttare

Första klassen igår
Sollentuna RK 5/10-14
Idag var vi i Sollentuna och red två hoppklasser på morgonen.
I första klassen var målet att hon verkligen skulle lyssna på mig och att det skulle vara en lugn ritt, hellre för långsam än för snabb.
Jag tycker att jag höll planen väl och tog ut vägarna ordentligt. Jag fick tillbaka henne ordentligt efter hindren och hon kändes väldigt trevlig. Felfria på hinder, precis inom maxtiden vilket jag tycker var bra.

I andra klassen bestämde jag mig för att lägga upp tempot lite till. Hon måste ju lyssna på mig även då. I den klassen hoppade hon jättebra på framhoppningen men kändes inte riktigt lika försiktig inne på banan. I grunden höll jag i alla fall planen ordentligt och vi hade tur på nåt hinder där hon klonkade i. Första hindret i omhoppningen som var en oxer drog hon tyvärr lite för mycket emot och jag fick inte riktigt tillbaka henne vilket ledde till att frambommen ramlade. Annars tycker jag att hon hoppade bra även i omhoppningen, även om hon där blev lite stark.
Vi är definitivt på rätt väg, och det blir bättre hela tiden :) Det kändes som hon tyckte att andra klassen var lite tråkig, bara 5 cm högre än första. Kommande tävlingar rider vi i alla fall lite högre och det tror jag blir bra :)

Sedan skrittade vi hem till stallet, skönt att ha så nära ;)
Film från båda ritterna kommer i veckan :)
Havanna 4/10-14
Idag var vi på Runsten och terrängtränade för Helena Johnsson, troligen årets sista terrängträning.
Jag och Havanna fick jobba mycket med att rida på olika linjer, där vi bara skulle behålla rytmen och därifrån få bättre språng. Det gick jättebra och vi hoppade lite olika typer av räcken, stockar, trakhnergravar och smalhinder.
Därefter fick vi jobba vidare med det som är lite svårt, att galoppera uppför backe, hoppa ett hinder, galoppera nedför och därefter rida an mot ett till hinder.
Havanna laddar förstås på uppför backen och även efter hindret på höjden. Det jag fick jobba med var att låta henne sträcka ut halsen, men att ändå ha henne lyhörd. Hon hoppar ju mycket bättre om hon får ut halsen, och jag måste börja lite på henne ännu mer nu när hon också har blivit mycket lydigare.
Vi avslutade därefter med att hoppa vatten. Jag fick hoppa en liten slinga där jag först galopperade genom vattnet, sedan hoppade en liten stock ned i vattnet, därefter nedhopp och sedan upp ur vattnet, över en stor häck och därefter ett galoppsprång och sedan nedhopp i vattnet. Hon gjorde allting väldigt okomplicerat.
Jag är jättenöjd med denna träning, kommunikationen mellan oss blir bättre hela tiden och Havanna känns väldigt okomplicerad vilket är väldigt roligt. Idag hoppade vi lite svårare hinder och linjer jämfört med vad vi hoppat tidigare och det kändes även det jättebra :)



Duktig tjej!

Idag var hon riktigt duktig på terrängträningen, fina Havanna :)
Skriver mer senare, nu ska jag vidare till nästa ställe...
Förhoppningsvis lång tid kvar men..


Vecka 40
Måndag: Vila, klippning och promenad
Tisdag: Uteritt, galoppjobb på ängen.
Onsdag: Dressyr, lösgörande och övergångar.
Torsdag: Markarbete, grupplektion.
Fredag: Medryttare, dressyr.
Lördag: Terrängträning, Runsten.
Söndag: Hopptävling i Sollentuna.

Hoppade lite på Sollentunas utebana för nån månad sedan.