Amoure & Havanna 31/7-14
Amoure gick idag programträning på Stora Wäsby, för min dressyrtränare Lisa som även är domare.
Det blev en lite väl kort framridning på grund av olika anledningar men på ett sätt är ju även det bra - för så kan det ju bli på vanlig tävling. Domarbordet i ridhuset var lite läskigt tyckte en något fjantig Amoure och var därför spänd och stod emot lite. Men med tanke på att jag hunnit med att rida honom en gång, och då endast visat honom för spekulanter, så är jag ändå nöjd. Det är mest jag som måste se till att rida bra och fokusera :)

Inte från idag
Havanna fick gå ett dressyrpass i ridhuset när jag kom tillbaka.
Med henne jobbade jag mycket med tempoväxlingar, halter och övergångar. Hon är väldigt stadig och balanserad men jag får också ganska mycket i handen så mycket jobb med att få henne att lätta av och bära sig själv ännu mer. I galoppen jobbade jag mest med att ha ihop henne och att hon inte skulle bli för lång. Jag är jättenöjd med ridpasset, hon kändes fräsch och fin. Efteråt duschade jag av henne och sen fick hon stå med ett svettäcke på medan jag fixade det sista i stallet.


Om oss
Ryttaren vars text och tankar bygger denna blogg heter Tove Nodemar.
Jag är en 18-årig tjej bosatt i norra Stockholm. Jag började rida 2007 och har sedan dess varit som fast.
Jag började mitt liv som hästägare med en foderponny, en connemara kategori C, som jag gjorde min tävlingsdebut med. Därefter fick jag min första egna ponny, en liten D-ponny som jag tävlade lite i både hoppning och dressyr.
När jag kommit över den hopprädslan jag hade när jag red på ridskola så fick jag en dröm om att rida fälttävlan. När det var dags för mig att köpa en ungponny visste jag vad det skulle bli av den - en fälttävlansponny. Denna ponny var då en grundriden 4-åring som aldrig vistats på en tävlingsbana.
Lidens Cap Bell Amoure, kallad Amoure, är den ponnyn jag har haft starkast relation till. Vi började från ingenstans och arbetade oss upp till LB/LB/P90 på tävling och LA/LA/1* på träning. Ponnyn som gett mig massor med glädje. Flyttade i slutet av augusti 2014 till ny ryttare som ska få förvalta denna underbara ponnyns kapacitet.

I juli 2014 blev jag storhästryttare.
Havanna är ett 9-årigt sto som ska bli min fälttävlansstjärna. Hon har tidigare gått mest som hopphäst upp till 120 cm samt haft ett föl men har det senaste året gått fälttävlan upp till 1* med placeringar. Ett sto med mycket power och en härlig inställning.
Vi har under hösten 2014 hunnit rida en fälttävlan, debutant (där vi lyckades knipa både en placering och fixa ett kval till Lätt klass), och även nolla vår 110 cm's debut.
Målet är att under 2015 debutera 1* fälttävlan, men framförallt att bygga upp samspelet mellan oss som ekipage.




God morgon!
Hej på er!
Nu har jag precis ätit en halv frukost och ska bege mig iväg på cykeln för dagens första stallbesök. Havanna ska få gå ut i en hage och sedan ska jag mocka och fixa mat till båda hästarna. Amoure har redan varit ute hela morgonen :)
Senare idag ska jag iväg med Amoure på programträning och även rida Havanna som nog får gå ett lösgörande pass.


Amoure & Havanna 30/7-14
Idag fick båda hästarna alltså gå en uteritt.
Amanda var snäll och red Amoure så att jag kunde få sällskap första ritten på Havanna :) Vi var ute i ca 1 timme och red en runda med blandat skog, asfalt, äng och grusvägar.
Vi skrittade mest men de fick trava en del och Amoure fick även galoppera av sig ordentligt på ängen vilket han var nöjd över.
Havanna var väldigt duktig, lite fjantig på något ställe men då är det tur att man har med trygga Amoure. Det känns verkligen inte som att det är en ny häst för mig då jag känner mig väldigt "hemma" på hennes rygg.


Hämtat nya stjärnan
Idag har vi alltså hämtat min nya stjärna, ett halvblodssto född 2006. Mitt första sto, det ska bli spännande.
Än så länge har jag en väldigt bra magkänsla och jag tror (och hoppas) att det är en häst som passar mig. Självklart ska jag fortsätta rida fälttävlan på henne, men vi ska prova på lite annat också.
Ikväll ska vi skritta ut en sväng, en tjej i stallet ska rida Amoure så att vi får sällskap.
Nu är jag lycklig ägare till två jättefina hästar :)

Havanna heter hon och är efter Qalle-Amiral :)

Min nya stjärna!

Hästsporten må vara farlig...
... men det är faktiskt farligt att leva. Vad du än gör, så finns det en risk att du skadar dig. Du kommer att dö förr eller senare, och att leva ett liv i rädsla och utan några risker är nästan omöjligt.
Hästsporten är kanske en av de farligare sporterna, blåmärken tillhör vardagen och brutna ben är inte jätteovanligt. Men det finns sporter som är ännu farligare, och om man ska titta på statistik så löper du betydligt större risk att dö när du sitter i en bil än när du sitter på hästryggen.
Michael Schumacher är en av världens mest kända Formel1 förare. När han var och åkte skidor med sin son fick han en allvarlig skallskada - inte när han satt bakom ratten, trots att hans yrke är farligt så skadades han inte då. Han skadades allvarligt när han var på en skidresa - sånt som vi alla dödliga gör.
Det jag vill säga med detta inlägg är att det alltid sker olyckor, tyvärr. För ett tag sedan dog två fälttävlansryttare under en och samma helg. Det är hemskt, men det händer inte bara i fälttävlan. Det händer i andra sporter också, både inom och utanför ridsporten. Vi kan inte vara rädda för att leva.


Nu kommer min älskling hem <3

Amoure vecka 31
Ikväll kommer Amoure hem till Överby igen, han har gått på bete i två veckor och därefter blivit riden i två veckor. Det har varit ganska skönt att få lite avlastning i och med att jag har jobbat så mycket och även varit utomlands. Men nu har jag ridabstinens så jag längtar efter att få rida!
Måndag: Kommer hem, rids troligen under dagen men inte av mig.
Tisdag: Lösgörande
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Programträning
Fredag: Gymnastikhoppning
Lördag: Vila/Promenad
Söndag: Dressyr
Söndag: Dressyr


Småpyssel i stallet
Idag efter jobbet så åkte jag raka vägen till stallet för att pyssla lite. Det är verkligen en speciell känsla att pyssla med ditten och datten i stallet - för mig är det verkligen en fridfull känsla.
Stallet har storstädats de senaste veckorna, dörrar har målats och fönster har putsats. Nu är det fräscht och snyggt! Åtminstone för ett litet tag.
Jag plockade med lite småsaker samt torvade den ena boxen, den andra bar jag in en bal i och har väl tänkt torva den imorgon eller på tisdag.


Orange & svart

Schabrak: Glen Gordon // Luva: Glen Gordon // Skydd: Kentaur // Boots: Hööks // Piké: Puma // Stövlar: Hööks // Handskar: HV-Polo // Ridbyxor: CRW

Hemma i värmen
Igår kväll kom jag och familjen hem från Grekland, skönt att få sova i min egen säng!
Jag har haft en bra vecka på Kos, men det har också varit lite för mycket sol och värme för min smak. Jag inser varje gång som jag är på solsemester att jag faktiskt gillar Sveriges klimat. 30 graders värme och stekande sol är inget från mig. Lite färg har jag väl i alla fall fått på kroppen, även om det inte är mycket att skryta med.
Ridabstinensen växer och växer för varje dag, sist jag red var 3 juli... På måndag kommer i alla fall Amoure hem, så då blir det trimmande inför Lag-SM.

Amoure på Lag-SM i Skåne förra året.

Flughuvor


Det finns idag ett brett utbud av olika typer av flughuvor, och det är förstås jättebra eftersom att olika skydd passar olika hästar. En del hästar är känsliga om öronen, en del om mulen och en del kring ögonen, eller alla ställen på samma gång.
Den gamla, billiga, klassikern är väl flugpannbandet, flyveil, som finns att hitta rätt billigt i (typ) alla hästbutiker. Det jag inte tycker om med denna variant är att hästen kan få dessa små "slingor" i ögonen, det händer säkert väldigt sällan, men jag tycker ändå att den tanken känns obehaglig. Dessutom kräver denna variant att hästen har grimma på sig, finns lösningar med olika käkremmar och liknande men av erfarenhet vet jag att de inte sitter särskilt bra.
En av de varianterna som jag är mer förtjust i är den vanliga flughuvan utan öron (uppe till höger), dock kan den bli lite stel. Finns ju även med öron.


Detta är min favoritflughuva, den är lite som en trikå som man trär över hästen. Den finns både med och utan öron samt nosskydd i lite olika varianter. Jag hade en sån här med öron men utan nosskydd till min förra ponny och den trivdes han väldigt bra med. Det jag gillar är att den inte blir stel i kanterna som andra varianter kan bli, och den är lite mer flexibel kring ansiktet. Det jag dock inte gillar är att den sitter väldigt tajt.
Har du någon favoritflughuva?

JAG HAR KÖPT HÄST!
De orden trodde jag aldrig skulle lämna min mun, eller skrivas här på bloggen. Men så är det - Jag har köpt häst. Hade någon frågat mig för ett halvår sedan hade jag sagt nej - jag ska inte ha en häst.
Jag har alltid sagt att jag inte ska ha någon häst direkt efter ponnytiden. Jag ska plugga och jobba, och leva ett vanligt liv. Men jag har insett att det inte går. Jag har pluggat och jobbat hela våren, skrivit A på (nästan) alla prov och presterat bra på jobbet. Jag trivs med ett liv där saker händer hela tiden. Jag har haft ponny i 6 års tid, hur ska jag klara mig utan en häst att åka till?
Min tid med Amoure har gett mig mersmak utan dess like, och nu kan jag alltså säga att jag inte lämnar min tävlingskarriär bakom mig - jag fortsätter på storhäst. Min alldeles egna häst, mitt namn på kontraktet och allt. Det känns speciellt.
Jag hoppas att ni tycker att det är lika spännande som jag gör, ni kommer förstås få veta mer. Är det något speciellt ni vill veta så får ni gärna slänga iväg en kommentar :)


Semester
Just nu befinner jag mig på semester, i Grekland. Min enda semestervecka denna sommar tillbringas på den grekiska ön Kos, och här är det riktigt varmt men med närhet till båda pool och hav så känns det ändå rätt bra.
I veckan kommer en hästrelaterad nyhet släppas här på bloggen så håll utkik ;)

BLOPPIS del 2
Se även inlägget under.
Schabraken är i allroundmodell strl full.

Rött Lamicell Elegance, endast använt en gång. Nyskick! 200 kr.

Ljusgrönt BR schabrak med matchande luva. Välanvänt men inte nopprigt el. liknande. 150 kr.

Lila BR-schabrak i nyskick, inkl. matchande luva (bild skickas). 400 kr.

Mörkbrunt träns med turkos padding strl cob. ALDRIG ANVÄNT. Mjukt och fint. 200 kr.
Har även turkosa boots samt turkost strasspannband till salu.
Vid intresse - kommentera eller maila [email protected]

BLOPPIS!
Jag försöker sälja av lite utrustning nu, så här nedan följer lite grejer som är till salu :)

1. Svart pannband från HdR strl cob. Knappt använt, mjukt och fint läder. 100 kr.
2. Brunt pannband strl cob med fin repdetalj i silver/guld. ALDRIG ANVÄNT. 100 kr.
3. Lila strasspannband, brunt läder strl cob. ALDRIG ANVÄNT. 150 kr.
4. Turkost strasspannband, brunt läder, strl cob, knappt använt, helt och fint. 100 kr.

1. Turkosa boots från Professional Choice. Aldrig använda, aldrig provade. Strl M (C/D-ponny). 200 kr.
2. Bakskydd Lamicell Pro, aldrig använda. Strl S. 150 kr.
3. Röda senskydd strl S från Catago. Knappt använda. 150 kr.

Beiget HV-Polo Cambridge schabrak. Använt två gånger, nyskick!
Allround strl cob. Nypris är 599 kr, jag säljer det för 300 kr el. bud.

Snyggt, brunt ridtäcke i Softshell-material från Schockemöhle. Använt två ggr, nyskick! Strl 135.
Nypris: 599 kr. Mitt pris: 300 kr.
Har ännu mer till salu, bland annat fler snygga schabrak.
Vid intresse - kommentera eller maila [email protected]

När man utbildar en unghäst
- Framåtbjudning är A och O - utan framåtbjudning kommer man få svårt att få hästen i en ärlig form, arbeta med ryggen eller trampa under sig. Det är viktigt att arbeta med framåtbjudning redan från början - kolla av att hästen förstår skänkeln.
- Variera! Mitt motto har alltid varit "våga variera", och jag tror att det är otroligt viktigt för unga hästar för att de inte ska tröttna. Variera underlag, träning och övningar. Genom att variera underlag bygger hästen upp starkare ben och leder, genom att variera träningen tycker de (i de flesta fallen) att det blir roligare och olika övningar håller hästarna sysselsatta.
- Pressa inte för hårt. I början är det viktigt att hästen hålls positiv - du vill att din unghäst ska ha en positiv inställning till arbete och då går det inte att pressa för hårt, men det gäller också att reda ut när du själv är för mesig för när hästen mognar ska även kraven skärpas.
- Ta hjälp av tränare, den viktigaste punkten av alla. Även om du känner att du kan allt så är det jätteviktigt att ha någon på marken som verkligen ser. Du kan känna, men du ser inte alltid allt.
- Miljöträna. Åk iväg och träna, eller ta transporten till en äng eller skog där du kan rida. Transportupplevelser ska vara roliga och lärande - att åka iväg till olika ställen är jättebra träning för hästen, framförallt mentalt.
- Våga prova något nytt. En unghäst kommer ibland i trotsperioder då den inte alls håller med, då gäller det att prova sig fram för att se vad som fungerar - men var alltid konsekvent!
- Tänk på att hästen inte alltid förstår vad du menar - backa bandet och gör om.

Fokus
Idag ska jag befinna mig i soffläga större delen av dagen på grund av att jag har problem med en fot som nu gått över i båda benen (felbelastning). Väldigt jobbigt för mig som vill röra på mig mest hela tiden...
För att få tiden att gå har jag suttit och tittat på terrängen från EM i Malmö på SVTplay nu under förmiddagen. Det är inspirerande och häftigt att se dessa duktiga ryttare och hästar ta sig igenom dessa svåra banor.
Fälttävlan är en speciell gren, det handlar om att så mycket ska stämma. Dressyrens nogrannhet, banhoppningens försiktighet och terrängens fart. Det är helt olika taktik i de olika grenarna och det blir nästan som att man rider olika hästar. Det gäller att ha förmågan att ladda om till nästa gren, och hela tiden befinna sig i nuet. Det gäller att tänka på dressyren när man ska rida dressyren, och inte det kommande terrängprovets svårigheter. Fokus är verkligen A och O för en terrängryttare.
Som terrängryttare gäller det att kunna fokusera på rätt saker, och att vara snabb i tanken. Det är mycket som kan gå fel i terrängen, och det gäller att kunna avvika från den ursprungliga planen och ta nya beslut - snabbt. Fokuset ska ligga på rätt saker.
Jag kan ibland vara lite dålig på att fokusera på träning, där jag är lite mer avslappnad, men på tävling är det alltid fullt fokus som gäller. På tävling blir det ett helt annat tänk, och jag pushar på lite mer. Jag tror att både jag och Amoure fokuserar på ett helt annat sätt på tävling. Fokus är viktigt, oavsett disciplin, men i fälttävlan tror jag att det är extra viktigt. Speciellt när man kommer upp i klasserna lite, på storhäst.


Back in business
Hej!
Jag har bestämt mig för att flytta över till denna blogg och endast blogga här, så en rejäl make-over väntar innan jag drar igång på riktigt.
Jag kommer att försöka uppdatera lite grann under juli men jag kommer inte att sätta igång på riktigt förrän i augusti, då jag jobbar mycket och även åker utomlands nu i juli. Men från och med augusti kan ni förvänta er både bra och intressant uppdatering :)

Amoure har sommarlov och får vara bara häst ett par veckor - det är han värd!
